Bejelentésegeszsegnagykovet.5mp.eu
TARTS VELEM, MEGHÍVLAK ARWEN VILÁGÁBA!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


HOGY MIÉRT ÉPP A WELLNESS?
                     
        


A  wellness - mint iparág - rohamosan fejlődik,
korunk megatrendje!
 
 

 AZT GONDOLOD, JÓL ISMERED A VILÁGOT, AMELYBEN ÉLSZ?


Íme, néhány gondolat, amelyekkel szerintem Te is tisztában vagy:
- a víz, amit a csapból kiengedsz és megiszol, vagy főzöl-mosol-fürdesz vele, valóigaz, hogy szép tiszta és átlátszó. S mi van azzal a tartalommal, amit nem látsz? Volt alkalmad meggyőződni arról, hogy az általad kedvelt és fogyasztott "egészséges" ásványvíz honnan származik, és mi van benne?


- az ételek, amiket gusztusosan csomagolva zacskóban-üvegben megvásárolsz, étvágygerjesztőek, egyszerűen-gyorsan, talán még olcsón is elkészíthetőek. Te el szoktad olvasni a tartalmukat jelző információt?

- Mit gondolsz, amikor megvásárolsz egy szép-színesen csomagolt rostos gyümölcslevet, mit iszol meg tulajdonképpen? (Sok-sok évvel ezelőtt napszámosként dolgoztam egy hűtőházban. Nos, ott a folyóssá sérült,  PENÉSZES  gyümölcsöket a dzsúz-feliratú konténerbe kellett átöntögetni... az én gyermekeim azóta nem isznak rostos gyümölcsleveket).

- Te már megtanítottad arra a gyermekeidet, hogy nyáron 11 és délután 4 között kerüljék a napozást?

- Ha megveszel egy kiló krumplit, vajon tudod, hogy ennek a krumlinak
már köze sincs a XX. század elején termesztett burgonyához? Beltartalom tekintetében úgy 10 %-on áll a "mi krumplink" a XX. századelejihez viszonyítva.

- Tudod, hogy "készül" a broylercsirke? Láttál már élőben ilyen objektumot? ezrével tolongó állatok, akiknek egész életük folyamán világítanak, hogy ne aludjanak, hanem egyenek - egyfolytában -, minél hamarabb nőjenek fel. Aztán kíméletlenül, a fél lábuknál fogva, egyszerre 5-6 állatot csokorba gyűjtve dobálják őket a szállítórekeszekbe. Ám amíg elérik a vágókort, gyógyszerek tömegét kell feletetni-felitatni velük, nem kevés antibiotikumot, aminek nincs ideje tisztességesen távozni az állat szervezetéből.

- Amikor zöldséget vásárolsz, jólesik megfogni, megtapogatni, megszagolni. Jó érzés tölt el, hogy figyelmesen gondoskodsz a családodról. Vajon ismered azokat a technológiákat, amelyekkel a termőföldet kezelik, a növényeket védik a kártevőktől? Mit gondolsz, mielőtt a piacra-boltba kerülnek, ki lehet vonni belőlük a vegyi anyagokat?Csodálkozol, hogy betegek vagyunk? Ugye, nem?!

Elfogadod tőlem, hogy A TESTED TEMPLOM?
Annak a szikrának a temploma, amely elindította az életünket: a Tiédet, az enyémet és mindenkiét, akit szeretünk.


A középkor elmúlt, s mi már nem hiszünk abban, hogy itt,  a "földi siralomvölgyben" nyomorúságosan eltengetve életünket, halálunk után miénk lesz a paradicsom.

Valamennyiünk jogos igényévé lett,
- hogy méltó emberi életet éljünk,
- hogy ne fojtogassanak pénzügyeink,
- hogy nyugodtak lehessünk gyermekeink egészsége felől,
- hogy életünket ne spenótként vegetálva - drótok és csöveg társaságában -  fejezzük be egy kórház intenzív osztályán (ld. Emile Ajar: Előttem az élet)


NEKED IS JÁR AZ ÉLET MÉLTÓSÁGA
- EZÉRT ÉPP A WELLNESS!
 A wellness életszemlélet. Egészségtudatos életmód, közérzetünk javítása, fizikális fittsége és lelki egyensúlya érdekében.  

A wellness szó, amely a well being és a wholeness szavakból képzett mozaikszó, napjainkban egyre inkább elterjedtté válik. Szinte mindenkinek a fejében kialakult legalább egy homályos kép arról, hogy mit is takar a wellness.
A wellness mint életforma
Az általános jó közérzet, a teljes testi és lelki kiegyensúlyozottság programja. A mai kor embere számára kialakított reform-életforma, amely magában foglalja a fittséget és a testi, lelki, szellemi egészséget, ugyanakkor azoknál jóval többet jelent.
Míg a testi egészség a betegségmentes fizikai állapot, addig a fittség megnövekedett teljesítőképességet jelez, mely kihat a mindennapi munkavégzésre.
A
wellness tehát nemcsak a testi, de a lelki, érzelmi, szellemi teljesítő- és tűrőképesség fokozódását jelenti, és fizikális vonatkozása mellett a tökéletes közérzethez nélkülözhetetlen mentális és pszichés faktorokat is tartalmazza.
A
wellness célja valójában az, hogy
• tudományos eredményekre építő egészséges táplálkozással,
• rendszeres, de nem megerőltető testedzéssel
• a pszichés állapot javításával
a szervezetet ellenállóbbá tegye a betegségekkel szemben.

(Forrás: Wellness on-line)

A wellness alapelemei
Egészségtudatosság: A saját egészségemért csak én vagyok a felelős, amelyet karban kell tartanom és meg kell őriznem.
Rendszeres testmozgás: Fizikális jóllét, fittség
Egészséges táplálkozás: Ételek és italok megválogatása
Rendszeres relaxáció és stresszkezelés : Mellyel számos egészségi problémát előzhetünk meg
Szépségápolás: Mely magabiztosságot ad és a jó megjelenés feltétele.
Megfelelő szellemi és lelki kondíció
Környezettudatosság:
 a természetközeli, natúrkonform életmód és technikák
Káros szenvedélyek: Élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek kerülése, óvatosság gyógyszerek szedésében.
A testi-lelki-szellemi jólét és az alapelemek elválaszthatatlan összefüggésben vannak egymással. Ezért a lelki feltöltődés és a társadalmi kapcsolatok is idetartoznak.  (Forrás: Wellness és egészségturizmus)

Napjaink népszerű irányzata a wellness, valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Az esendőség elleni harc, a fizikális és szellemi fittség javítása, a betegségek kialakulásának megelőzése, tehát a jobb közérzet megteremtése érdekében tett törekvések mind e fogalomkörbe tartoznak.

A jó közérzet és kondíció tudatos megteremtésére törekvő irányzatokra egészen az ókorig visszamenőleg találunk példákat. Ilyen az antik görögöknél a Kalogatia, a holisztikus szemléletmód vagy a reneszánsz embereszmény.

Mára a wellness egyet jelent a tudatos, reform életmóddal, ami jó közérzetet biztosít a mindennapokra. Követői fejlesztik az egészségüket és a fizikai fittségüket. Rövid távon jó közérzetet biztosít, hosszú távon új életformát, jobb életminőséget, teljes értékű életet kínál. A wellness gyakorlásával elkerülhetőek napjaink betegségei, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, továbbá megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A II. világháború utáni generáció tagjai most kezdenek el öregedni. Ez a generáció egyre inkább vevővé válik olyan termékekre és életmódra, ami lassítja az öregedési folyamatot, visszaadja a 10-20-30 évvel ezelőti fiatalság érzését. Az öregedést senki sem tudja elkerülni, de egyre többen vannak, akik a beletörődés helyett életmódváltozással feledtetik a fiatalság elmúlását.
Természetesen nemcsak az idősödő, hanem már a fiatal generációk is mindinkább hajlamosak a wellness-életforma irányába fordulni. Erre válasz a napjaink felgyorsult életviteléből adódó rengeteg stressz, a hosszú távon egészségtelen gyorséttermi étkezés és a városi szennyezettség káros hatásainak megelőzése.

A minőségi élet folytatásának és az öregedés késleltetésének igénye a mai kor társadalmában egyre inkább előtérbe kerül. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a napjainkban megfigyelhető fejlődés a szépségipar, a fitnessz, a reform-táplálkozás, a SPA- és wellnessközpontok területén is.
A wellness divat és üzlet is egyben. A mind több wellnes-cég és wellness-termék a fogyasztói társadalom erősítését segíti elő. Rajtunk, embereken múlik, hogy a wellnes ne csupán a pénzköltés alternatívája legyen, hanem továbbra is a jó közérzet és az egészség megőrzésének művészete maradjon.

(Forrás: Mozgásvilág)


Elizabeth Arwen
E-mail: enagykovet@gmail.com
Telefon: +36-30/867-3475
Skype: anyarobin 


 
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!